Home / زالو چیست / زالوی طبی

زالوی طبی

زالوی طبی

استفاده از زالوی طبی برای درمان برخی بیماریها در ایران قدمتی چندین ساله دارد که از جمله موارد مکتوب آن اشاره ابوعلی سینا به استفاده از آن در درمان بسیاری از بیماریها در کتب مختلف از جمله قانون می باشد. متأسفانه استفاده نا صحیح و عدم انجام به بررسیهای تکمیلی در مورد خواص این موجود زنده باعث حذف استفاده از آن به مرور زمان گردید و باز با هزاران تا سف چون همیشه این مورد طبی، اسلامی و ایرانی نیز در چند دهه اخیر طی تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی و استناد به مدارک قدیمی ایرانی ممالک اروپایی و آمریکایی مجدداً جهت درمان بسیاری از بیماریها چه به صورت مستقیم و چه به صورت استفاده از آنزیمهای استخراج شده از زالوی طبی مورد استفاده قرار گرفت.

زالوی طبی

زالوی طبی

زالوب طبی با نام (Hirudo Medicinalis) معروف می باشد که اصولاً جز انگلهای خون خوار به شمار می رود. طول آن به طور متوسط 12 سانتی متر و عرض آن حدود یک سانتی متر است و وزن آن 3 – 2 گرم می باشد و بصورت زنده زایی تکثیر پیدا می کند ساختمان بدنی این موجود از لحاظ سیستم عصبی بسیار ساده و ابتدایی است. جهت تکثیر و رشد معمولاً در آکواریومهای بزرگ و به صورت گروهی پرورش داده می شوند بزاق زالو (Leeches) حاوی آنزیمهای فراوانی است که خواص درمانی متعددی دارند که به اختصار به شرح ذیل می باشند:

1. خاصیت Anesthetic: این خاصیت باعث کاهش درد موضعی در هنگام نیش زدن میگردد که عمدتاً به دلیل وجود ماده Hirudin می باشد.

2. خاصیت Vasodilator: این خاصیت به دلیل ماده Histimine می باشد که باعث گشادگی عروق خواهد گردید.

3. خاصیت Anticoagulant: این خاصیت به دلیل آنزیم Hyaluronidas موجود در بزاق H.M می باشد. بعلاوه این آنزیم خاصیت موکوکیتیک و آنتی بیوتیک بسیار قوی دارد در حدی که در درمان گلوکوم هم بسیار مؤثر هست.

4. خاصیت Protealitic inhibitor: این حالت به دلیل وجود سه پروتئین خاص به نامهای Hirudin و Bdelin و EgLin می باشد.

الف) Hirudin: مهارگر اختصاصی ترومبین می باشد پس در روند تشکیل لخته موثر هست این ماده امروز به طور صناعی جهت استفاده در امور طبی ساخته می شود.

ب ) Bdelin: با وزن مولکولی 5000، مهارگر Tripsin و پلاسمین و Acrosin می باشد و اغلب در موارد نیاز به غیر فعال کردن پلاسمین مورد مصرف دارد.

EgLin: با وزن مولکولی کم خاصیت مهارگری ELastase و cathepsin و Subtilisin و Chymotripsin را دارد که بسیار مؤثر در کاهش التهاب بعد از تروما و جراحی ها و مشکلات آندوتلیوم روده ای علی الخصوص بیماری کرون می باشد بعلاوه این ماده مانع تشکیل لخته به دنبال سپتی سمی در خون می گردد.

5. خاصیت Antibiotic: آنچه را که اخیرا مورد توجه قرار گرفته است این خاصیت Leech می باشد که عمدتاً به وسیله Aeromonas Hydrophila یا (Hirudini) که در روده زالو زندگی می کند تولید می گردد و بر روی بیماریهای ناشی از استاف اورئوس و توبرکلوز و بیماری دیسانتری و دیفتری مؤثر می باشد آنزیمها و پروتئینهای متعدد دیگری نیز در کیسه های بزاقی قدامی و خلفی (H.M) موجود می باشند.

با توجه به خواص فوق استفاده از زالو در بسیاری از ممالک از دو حیث مورد توجه قرار گرفته است یکی از نظر استفاده مستقیم از آن در درمان بیماران و دیگری پرورش و تکثیر جهت مصرف داخلی و صادرات می باشد. پرورش زالو از لحاظ مکانی در آکواریومهایی متناسب با تعداد و شرایط مورد نیاز جهت رشد و تکثیر آنها صورت می گیرد و نیازمند نظارت کادر مجرب جهت تامین مایحتاج و محیط مناسب و بررسیهای زیستی مورد نیاز می باشد. صادرات در مورد زالو به دو صورت می تواند انجام پذیرد:

الف) صادر کردن خود موجود زنده به کارخانجات دارو سازی کشورهای دیگر

ب) استخراج آنزیمها توسط شرکت های داروئی داخلی و صادر نمودن محصولات داروی حاصله

هر دو روش فوق بسیاری از ممالک از جمله آلمان و انگلستان و روسیه و فرانسه به وفور مورد استفاده می باشد و علاوه بر ارزش درمانی اشتغال زایی و ارز آوری نیز برای آنها به دنبال داشته است.

این مطالب را هم مطالعه بفرمایید : زالو چیست – زالو درمانی

Check Also

زالو چیست

فیلم خبری درباره زالو

فیلم خبری درباره زالو : در این نوشته شما را دعوت میکنم به مشاهده فیلمی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قالب وردپرس